4dimarxikh

epistrofh sto sxoleio

 

4ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου                                                                              29/05/2020

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας,

Όπως γνωρίζετε, το σχολείο μας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους μαθητές και τις μαθήτριές του την 1η Ιουνίου. Πριν την έναρξη των μαθημάτων όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς πρέπει να ενημερωθούν λεπτομερώς για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν καθώς και για το πώς θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν και να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και στην επανένταξη των μαθητών στην κανονικότητα.

Έχουν ήδη προηγηθεί ενημερωτικές συναντήσεις με τον Σύλλογο Διδασκόντων καθώς και ενημέρωση των γονέων για την επαναλειτουργία του σχολείου μέσω του πληροφορικού συστήματος Myschool και της ιστοσελίδας μας, αλλά και η υπεύθυνη δήλωση. Ήδη σας έχει κοινοποιηθεί ο χωρισμός των τμημάτων σε υποτμήματα που θα λειτουργήσουν εκ περιτροπής.

Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο μας και την τόσο ευγενική του προσφορά να συνδράμει στην ανάγκη του σχολείου.

Το σχολείο έχει υιοθετήσει πρακτικές όπως ο συστηματικός διαχωρισμός των τάξεων κατά την είσοδο-έξοδο από το σχολείο, η σταθερή χρήση αιθουσών από τους μαθητές με μετακίνηση εκπαιδευτικών εφόσον απαιτείται, σταθερή πραγματοποίηση διαλείμματος σε άλλο χρόνο, σταθερή συνύπαρξη των ίδιων μαθητών στο σχολείο κατά την εκ περιτροπής λειτουργία του, αποφυγή μετακίνησης μαθητών σε άλλη αίθουσα για την υλοποίηση ειδικών μαθημάτων κ.ά.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρώτη μέρα που το παιδί θα έρθει στο σχολείο:

 

Α. τι θα πρέπει να έχει μαζί του από το σπίτι

  • Το κυλικείο μας δε θα λειτουργεί. Επομένως τα παιδιά θα φέρουν από το σπίτι το φαγητό τους.
  • Επίσης ΜΗΝ ξεχάσετε το νερό στο παγουράκι και ακόμα ένα μπουκαλάκι για τις ζεστές μέρες, καθώς οι βρύσες μας θα κλείσουν και θα εποπτεύονται από τον εφημερεύοντα ή εφημερεύουσα επειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ,

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, καθώς και να χρησιμοποιούν κοινά σκεύη όπως ποτήρια και μπουκάλια.

Για να προλάβουμε τις ανησυχίες σας, σας ενημερώνουμε ότι ο εφημερεύων-ουσα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα ανοίξει αμέσως τον διακόπτη για να τρέξει το νερό και ακριβώς απέναντι βρίσκονται οι βρύσες των τουαλετών του σχολείου. Αν σε ένα παιδί τελειώσει το νερό του, πάντα ένας εκπαιδευτικός θα υπάρχει στον χώρο που βρίσκονται οι βρύσες για να του γεμίσει το μπουκαλάκι του.

  • Θερμή παράκληση: όσο και αν μας στενοχωρεί σαν πράξη, αν το παιδί μας γιορτάζει π.χ. έχει τα γενέθλιά του, θα πρέπει να αποφεύγεται το κέρασμα των άλλων παιδιών με γλυκάκια και άλλα τρόφιμα, δεν βοηθάμε με αυτόν τον τρόπο να εφαρμοστεί η τεχνική της απόστασης.
  • Καλό θα ήταν το παιδί να έχει μαζί του απολυμαντικά μαντιλάκια. Το σχολείο μας έχει προμηθευτεί από την Σχολική επιτροπή απολυμαντικά για κάθε τάξη (περιμένουμε και άλλα από το Υπουργείο Παιδείας) και υφασμάτινες μάσκες για κάθε παιδάκι. Σας υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική για τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς.

Β. Είσοδος στο σχολείο

Η είσοδος θα γίνεται ΜΟΝΟ από την οδό Πλάτωνος για όλες τις τάξεις.

Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή υποδεχόμαστε το 1ο υποτμήμα της τάξης και Τρίτη –Πέμπτη το 2ο υποτμήμα [σας έχουν σταλεί οι καταστάσεις στα mail σας].

Την επόμενη εβδομάδα αλλάζουμε και λειτουργούμε εκ περιτροπής.

Στην είσοδο τα παιδιά θα υποδέχονται οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί. Στη συνέχεια το παιδί θα πηγαίνει στην τάξη του κατ΄ ευθείαν. Δεν θα γίνεται πρωινή προσευχή στο προαύλιο. Στην τάξη του από τις 8:00΄-8:15΄ θα το περιμένει ο εκπαιδευτικός που έχει μαζί του μάθημα την πρώτη ώρα.

Η πόρτα μετά θα κλείνει.

Δεν επιτρέπονται επισκέπτες στον χώρο της τάξης ή του σχολείου.

 

 

Γ. Στο διάλειμμα

Το σχολείο για τον περιορισμό της αλληλεπίδρασης μεταξύ των τάξεων και τμημάτων χωρίστηκε και λειτουργεί καθημερινά σε δύο ομάδες:

Α΄ ομάδα: Α1΄, Α2΄, Β1΄, Β2΄, Γ1΄, Γ2΄

Β΄ ομάδα: Δ1΄, Δ2΄, Ε1΄, Ε2΄, ΣΤ1΄, ΣΤ2΄

ΤΟΜΕΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ΟΜΑΔΑΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄ΟΜΑΔΑΣ

1ος

Πίσω πλευρά νέου κτιρίου Χειμάρας

Στεγασμένος διάδρομος

Α1΄

Δ2΄

2ος

Πέργκολα Καγκελόπορτα

Α2΄

Ε1΄

3ος

Κεντρικός τομέας και κερκίδες

Β1΄

Ε2΄

4ος

Παγκάκια κεντρικού τομέα και είσοδοι παλαιού κτιρίου

Β2΄

ΣΤ1΄

5ος

Πίσω χώρος στρωμένος με χλοοτάπητα Χειμάρας

Γ1΄, Γ2΄

Δ1΄, ΣΤ2΄

Για να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σωστά η τεχνική της απόστασης χωρίσαμε το προαύλιο σε 6 τομείς. Κάθε τμήμα θα κατεβαίνει με απόλυτη τάξη και θα περιορίζεται στον χώρο του τομέα του για το 15λεπτο διάλειμμά του. Το σχολείο θα λειτουργεί καθημερινά με δύο προγράμματα διαλειμμάτων: το ένα θα ξεκινά από τις 9:00΄ και το άλλο από τις 9:30΄. Το 5ο Δημοτικό σχολείο θα έχει διαφορετικό πρόγραμμα διαλειμμάτων. Με τη λήξη του διαλείμματος το κάθε υποτμήμα θα αποχωρεί σε σειρά και σε απόσταση 1,5 μέτρου για να επιστρέψει στη αίθουσά του.

Παιχνίδια ομαδικά την ώρα του διαλείμματος δεν επιτρέπονται.

 

Δ. Μέσα στην τάξη

Το σχολείο εφαρμόζει, σύμφωνα με τις οδηγίες, και άλλες στρατηγικές όπως:

1. Αύξηση του διαστήματος μεταξύ των μαθητικών θρανίων. Πραγματοποιήσαμε αναδιάταξη θρανίων για μεγιστοποίηση του χώρου μεταξύ των μαθητών. Γυρίσαμε τα θρανία προς την ίδια κατεύθυνση για να μειώσουμε τη μετάδοση που προκαλείται από σταγονίδια που περιέχουν ιούς (π.χ. από ομιλία, βήχα, φτέρνισμα).

2. Άλλη βασική στρατηγική είναι ο περιορισμός της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών τάξεων- τμημάτων. Θα πρέπει να επιδιώκεται η σταθερή συνύπαρξη των ίδιων ατόμων στον ίδιο χώρο. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε δραστηριότητες που φέρνουν σε επαφή μαθητές από διαφορετικά τμήματα/τάξεις.

3. Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών.

4. Οι δύο πρώτες ώρες της πρώτης και δεύτερης ημέρας λειτουργίας της σχολικής μονάδας θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για κανόνες υγιεινής δίνοντας έμφαση στην απόσταση, την υγιεινή των χεριών και στην χρήση της μάσκας ως προαιρετικού, συμπληρωματικού μέτρου.

5. Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού.

Η υγιεινή των χεριών με χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο της αίθουσας διδασκαλίας, θα εφαρμόζεται υπό την εποπτεία του/της εκπαιδευτικού της τάξης, πριν από κάθε είσοδο και έξοδο των παιδιών από την αίθουσα.

Αλλαγή τμήματος δεν επιτρέπεται για κανέναν μαθητή.

6. Στη σχολική μονάδα καθορίστηκε ένας ειδικός χώρος στον οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να οδηγηθεί και να παραμείνει εκεί μέχρι την μεταφορά του οποιοδήποτε παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 μέσα στο σχολικό κτίριο. Στον συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχουν χειρουργικές μάσκες, γάντια και αλκοολούχο αντισηπτικό.

 

Ε. Αποχώρηση

Η αποχώρηση θα γίνεται για όλα τα τμήματα στις 13:15.

  • Τα τμήματα Α1΄, Γ2΄, Δ1΄, Δ2΄, Ε1΄, Ε2΄, ΣΤ1΄, ΣΤ2΄ αποχωρούν από την οδό Πλάτωνος με την εξής σειρά:

Κατά σειρά

Από δεξιά στην καγκελόπορτα

Από αριστερά στην καγκελόπορτα

1η αποχώρηση

Α1΄

Γ2΄

2η αποχώρηση

Δ1΄

Δ2΄

3η αποχώρηση

Ε1΄

Ε2΄

4η αποχώρηση

ΣΤ1΄

ΣΤ

Παρακαλούμε να βρίσκονται μπροστά οι γονείς του κάθε τμήματος και να μην παρεμποδίζονται από άλλους γονείς για να διευκολύνουμε τη διαδικασία και να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό.

 

 

 

 

  • Τα τμήματα Α2΄, Β1΄, Β2΄, Γ1΄ αποχωρούν από την οδό Χειμάρας με την εξής σειρά:
 

Από αριστερά

Από

δεξιά

1η αποχώρηση

Α2΄

B1΄

2η αποχώρηση

 Γ1΄

Β2΄

Πρώτα και από αριστερά (στα παγκάκια), το Α1΄ τμήμα ενώ, συγχρόνως, από δεξιά (πλευρά του πάρκινγκ του σχολείου) το Β1΄και Β2΄.

Παρακαλούμε να βρίσκονται μπροστά οι γονείς του κάθε τμήματος και να μην παρεμποδίζονται από άλλους γονείς για να διευκολύνουμε τη διαδικασία και να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό.

 

  • Το Ολοήμερο δε θα λειτουργήσει προς το παρόν (και η Πρωινή Ζώνη του Ολοήμερου).
  • Το Ωρολόγιο πρόγραμμα θα εφαρμόζεται κανονικά.

 

Σας υπενθυμίζουμε την τηλεδιάσκεψη στις 7:00 το απόγευμα της Δευτέρας 1/06/2020 με τη Διευθύντρια του σχολείου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλ. 210-9424603 και στο  mail  του  σχολείου  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ευχόμαστε Καλή επάνοδο σε όλα τα παιδιά μας και Καλή συνέχεια!

 

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια του σχολείου                                                  Ο Σύλλογος Διδασκόντων