4dimarxikh

 

συντάχθηκε από τη σχολική μας νοσηλεύτρια, κ. Σταυρούλα Ντέντου στις 24-02-2021

diatrofi002

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΘΩΡΑΚΙΖΩ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΣΙΜΟ ΜΟΥ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αγαπητοί γονείς και αγαπητά μου παιδιά, οι μέρες που βιώνουμε είναι για όλους μας ιδιαίτερες και δύσκολες. Η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει με την έλευση του νέου ιού και οι συνθήκες απαιτούν ψυχραιμία, σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι το βασικό όπλο του οργανισμού για την καταπολέμηση των ιών και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών είναι ένα ενισχυμένο αμυντικό σύστημα.

Παρακάτω θα αναφέρω επιγραμματικά κάποιες πληροφορίες/συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, με σκοπό να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικο μας σύστημα αυτην την εποχή που το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Σε καμία περίπτωση το παρακάτω κείμενο δεν υποκαθιστά τις ήδη υπάρχουσες διατροφικές ανάγκες του κάθε παιδιού, αλλά λειτουργεί συμβουλευτικά και προαιρετικά. Το κάθε παιδί έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, γι' αυτό συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό.

 

  • ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού, του εντέρου και του νευρικού συστήματος. Δίνουμε βάση στη βιταμίνη C, η οποία ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, δρά ενάντια των ιών, προστατεύει απο παθογόνους οργανισμούς και καταστρέφει βακτήρια και ξένους ¨εισβολείς¨ στον οργανισμό. Τη βρίσκουμε στα πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, φράουλες, σπανάκι, μπρόκολο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές.
     
  • ΟΣΠΡΙΑ: Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τις φυτικές ίνες, τις πρωτεϊνες και τον σίδηρο που τους δίνει δύναμη και την ενέργεια που χρειάζονται. Καλό θα ήταν να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα.
     
  • ΨΑΡΙΑ: Γεμάτα από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φώσφορο κάνουν καλό στην σωστή λειτουργία της καρδιάς, στο δέρμα, στην όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα σημαντικά. Καλό θα ήταν να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα.
     
  • ΚΡΕΑΣ: Προσφέρει υψηλής ποιότητας ζωικής προέλευσης πρωτεϊνη, η οποία είναι απαραίτητη, διότι από αυτήν δημιουργούνται οι μύες, τα κύτταρα, οι ορμόνες, τα κόκκαλα, τα αντισώματα κ.ο.κ.
     
  • ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ: Ο σύμμαχος του σκελετού! Αποτελούν πηγή ασβεστίου, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Γάλα, γιαούρτι, τυρί, κεφίρ
     
  • ΟΙ <ΚΑΛΟΙ> ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: Παρέχουν απεριόριστη ενέργεια. Καλές πηγές υδατανθράκων ειναι το ψωμί, το άμυλο της πατάτας, τα δημητριακά. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει επαρκής/σωστή ενυδάτωση. Είναι σημαντικό να είμαστε ενυδατωμένοι, καθώς το νερό απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα και μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά σε αυτά. Επιπλέον, συμβάλλει στη θερμορρύθμιση του οργανισμού και προστατεύει τις αρθρώσεις.