4dimarxikh

 

ANAKOINWSH001

Επείγουσα Ανακοίνωση    [29/10/2020]

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες του σχολείου μας,


Μετά και από αλλεπάλληλα ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό της στενής επαφής και ειδικά σε ό,τι αφορά τα αδέρφια παιδιών που ενδεχομένως το τμήμα τους κλείνει λόγω ύπαρξης επιβεβαιωμένου κρούσματος, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στενή επαφή θεωρείται το τμήμα και όχι τα συγγενικά πρόσωπα των στενών επαφών. Η οικογένεια θα πρέπει, αν αυτό είναι δυνατό, να προσέξει να μην έρθει σε επαφή το ένα παιδί με το άλλο, όσο καιρό χρειαστεί, για το παιδί που θα παραμείνει στο σπίτι. Το άλλο παιδί, που δεν ανήκει στο τμήμα που κλείνει, δεν θεωρείται στενή επαφή, επομένως μπορεί να έρχεται με όλα τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης.
Προς ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε τον ορισμό της στενής επαφής σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Μπορείτε να τις διαβάσετε και στην ιστοσελίδα μας, αλλά και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (στο κάτω μέρος, όπου αναφέρεται στα σχολεία).
https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Ορισμός στενής επαφής στη σχολική μονάδα
Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

  • Οι μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν). με ή χωρίς πυρετό
  • Οι μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).

[«δίδαξε συστηματικά»: δίδαξε τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες μέσα στο διάστημα του 48ωρου πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν)]

  • Άτομο (μαθητής ή ενήλικας) που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) σε απόσταση < 1.5 μέτρο, για χρονικό διάστημα ≥ 15 λεπτά και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο (ή εκ μέρους και των δύο).
  • Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.
  • Άτομο που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
  • Στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητή ή μέλους του προσωπικού) που χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο: α/ εάν το κρούσμα έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), στενή επαφή –υπό τυπικές συνθήκες– θεωρείται κάθε άτομο που σε κάποια διαδρομή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος καθόταν σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος, β/ εάν το κρούσμα δεν έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση κινδύνου για να οριστούν οι στενές επαφές.

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια του σχολείου