4dimarxikh

psarayti

 

Εκπαιδευτικοί: Αργύρης Βασιλάκος, Σίσσυ Τσιφλίδου

 

b001 piop Την Τρίτη 23/01/2018 και ώρες 10:00-11:30 π.μ. το ΣΤ1΄ του σχολείου μας επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προκειμένου να συναντήσει -στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης που εμπλέκουν τους μαθητές των σχολείων- τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη και να συνομιλήσει μαζί της για το συγγραφικό της έργο, τις πηγές έμπνευσης και τον τρόπο γραφής της.

 

 

Ιδιαίτερα η συγγραφέας και τα παιδιά στάθηκαν στο βιβλίο της «Το διπλό ταξίδι», ένα απόto diplo taxidi τα πιο ωραία εφηβικά βιβλία που διαθέτει η ελληνική λογοτεχνία για την κατοχή και τον πόλεμο του 1940. Στο έργο, πέρα από τις άλλες του θεματικές, αποτυπώνεται το ελληνικό βίωμα του ξεριζωμού των Ελλήνων προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και η μετάβαση και εγκατάσταση του ελληνικού πληθυσμού στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Παλαιστίνης. Η συγγραφέας ενσωματώνει και αξιοποιεί προσωπικά βιώματα (το έργο έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα), ενώ απόσπασμα τα παιδιά μπορούσαν να διαβάσουν και στο Ανθολόγιό τους με τίτλο «Το περιβόλι του Σαμίχ». 

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δίωρων κοντινών επισκέψεων, σύμφωνα με το ΠΔ 79/2017 και η μετάβαση έγινε χωρίς μεταφορικό μέσον, αφού η βιβλιοθήκη βρίσκεται πολύ κοντά μας στην οδό Σαλαμίνος 72-74, στον ηλεκτρικό Σταθμό της Καλλιθέας.
Τα παιδιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης, διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου, πλοηγήθηκαν στην ιστοσελίδα της συγγραφέα και γνώρισαν τόσο την εργογραφία της Λίτσα Ψαραύτη όσο και την πλούσια θεματική της. Στην τάξη διαβάστηκε και συζητήθηκε η σκηνή του βομβαρδισμού της Σάμου από τους Γερμανούς το 1943, μια από τις συγκλονιστικότερες περιγραφές της κατοχικής περιόδου στην ελληνική εφηβική λογοτεχνία, ενώ στη Βιβλιοθήκη η συγγραφέας μίλησε εκτενέστερα για πραγματικά πρόσωπα και προσωπικά της βιώματα μην παραλείποντας να κάνει διαρκώς συνδέσεις με το σύγχρονο βίωμα των παιδιών και την επικαιρότητα.  
Ευχαριστούμε πολύ τις υπευθύνους της Βιβλιοθήκης για τη ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία, τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη που συνεπήρε τα παιδιά με τον χειμαρρώδη λόγο της και τις παραστατικές περιγραφές μια εποχής μακρινής για τα ίδια που, όμως, αναπαραστάθηκε ζωντανά από τη συγγραφέα, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, κα Ζαχαρώ Δαγκινάκη που μας συνόδευσε και συμμετείχε ενεργά στη συζήτησή μας και την ίδια τη Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ για τη θαυμάσια πρωτοβουλία να φέρει τα παιδιά σε επαφή με καταξιωμένους συγγραφείς της ελληνικής παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Περάσαμε παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς ένα πολύ όμορφο πρωινό, χαρήκαμε τον περίπατο στις όχθες του ποταμού Ιλισσού, γνωρίσαμε μια βιβλιοθήκη πολύ κοντά στο σχολείο μας και μια πολύ αξιόλογη συγγραφέα. Υποσχεθήκαμε να επαναλάβουμε σύντομα αυτή την τόσο θαυμάσια εμπειρία!

 PIOP001

PIOP002

PIOP003