4dimarxikh

 

                                                                                                      

συντάχθηκε από τη σχολική μας νοσηλεύτρια, κ. Σταυρούλα Ντέντου στις 24-02-2021

 

Εμβόλια: τι, πότε και γιατί;

emvolia001

 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Με τα εμβόλια εισάγουμε στον οργανισμό τον ίδιο τον μικροοργανισμό νεκρό ή εξασθενημένο ή αντιγόνο του μικροοργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν ενεργοποιούμε τον οργανισμό και παράγει τα αντισώματα τα οποία κατευθύνονται εναντίον του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Έτσι, εάν στο μέλλον ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός προσπαθήσει να εισέλθει στον οργανισμό του παιδιού, τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί θα τον αναγνωρίσουν και θα τον εξουδετερώσουν, με αποτέλεσμα το παιδί να μην αρρωστήσει.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Έχει παρατηρηθεί ότι κάθε εμβόλιο μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές στα παιδιά, αλλά συνήθως αυτές είναι ήπιες, όπως πόνος στην περιοχή του εμβολίου, ερυθρότητα, μικρό οίδημα της περιοχής και μια μικρή πυρετική κίνηση. Αλλεργικές αντιδράσεις ή σπασμοί είναι σπάνια. Ο εμβολιασμός είναι μια απλή ενέργεια με σημαντικά οφέλη για την υγεία του παιδιού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν τα παιδιά από νεογέννητα έως την ηλικία των 18 ετών είναι τα εξής:

1.εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη

2.εμβόλιο πολιομυελίτιδας (IPV)

3.εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας

4.εμβόλιο ηπατίτιδας Β

5.εμβόλιο ηπατίτιδας Α

6.εμβόλιο αιμόφιλου Β

7.εμβόλιο φυματίωσης

8.εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο

9.εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου

Τα παραπάνω αναφέρονται ενδεικτικά. Οι γονείς υποχρεούνται να λαμβάνουν οδηγίες και να ενημερώνονται ΜΟΝΟ απο τον/την ιατρό του παιδιού για τη χορήγηση των εμβολίων.

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ιατρικής,αφού κατάφεραν να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από σοβαρές ασθένειες που προκαλούν θάνατο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,χάρη στον εμβολιασμό προλαμβάνονται κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο και προφυλλάσονται πολλά παιδιά από την εμφάνιση μολυσματικής νόσου ή από κάποια μόνιμη αναπηρία.